luni, 7 martie 2011

Literatura Indiana




Mahābhārata

Mahābhārata (महाभारत în devanagari) este una dintre cele mai importante două epopei ale Indiei antice, scrisă înlimba sanscrită. Epopeea face parte din itihāsa (istorie) şi este elementul fundamental al mitologiei hinduse.
Fiind textul major al hinduismului, Mahābhārata se bucură de o importanţă imensă atribuită pe subcontinentul indian. Discută patru scopuri principale ale oamenilor (artha – intenţie, kāma – satisfacţie, dharma – obligaţie şi moksha – eliberare) şi încearcă să explice o relaţiune între individ, societate şi lumea şi activităţile karmei.
Având peste 100,000 de versuri, pasaje lungi de proză şi un total de aproape 1,8 de milioane de cuvinte, Mahābhārata este unul dintre cele mai lungi poeme epice ale lumii. Iliada şi Odiseea sunt de zece ori mai scurte,Divina Comedie a lui Dante – de cinci ori, iar Ramayana – de patru ori. Incluzând Harivaṃśa, Mahābhārata are peste 200.000 de versuri.

Ramayana


Ramayana este o epopee antică, scrisă în sanscrită de către poetul Valmiki. Reprezintă totodată o carte importantă a hinduismului. Ramayana conține 24.000 de versuri și povestește despre călătoriile prințului Rama, a cărui soție, Sita, este răpită de către demonul Rākshasa. Se pare că versiunea cunoscută astăzi a fost scrisă în perioada 500 - 100 î. Hr.
















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu